Москва и Киев постигнаха компромис по сделката за транзита на

...
 Москва и Киев постигнаха компромис по сделката за транзита на
Коментари Харесай

Победа или предателство е новата газова сделка

 

Москва и Киев реализираха компромис по договорката за преноса на газа, съобщи изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Юрий Витренко.

" Победа или предательство е тази договорка? Газпром искаше интервалът да е една година, ние — 10, срещнахме се по средата. За обезпечените мощности също намерихме компромис по средата, описа той във Facebook.

Витренко съобщи, че решението за 3 милиарда $, които Москва ще заплати на Киев, е „ цялостна победа “.

По-рано съветският вицепремиер Дмитрий Козак изясни, че заплащането, което е в границите на Стокхолмския арбитраж, не може да се назова отстъпка, това е взаимноизгодна мярка, включително и за европейските консуматори. Шефът на Газпром Алексей Милер също назова заплащането „ възобновяване на салдото на ползите “.

Москва и Киев се договориха да подпишат петгодишен контракт за продължение на преноса на газа, който за 2019 година ще е 65 милиарда кубически метра, както и по 40 милиарда кубически метра в интервала 2021 до 2024 година.

Двете страни се отхвърлят от новите искания по настоящите съглашения и отдръпват исковете.

Украинския министър на енергетиката Олексий Оржел изясни, че постигнатото съглашение не засяга директни количества за Украйна, само че позволява такава опция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР